Vanuit de Heemkundige Kring "Cnoc is Ier" werd de schaakclub in 1973 gesticht door Gaspar Warnier en Joseph De Muynck, die respectievelijk de eerste voorzitter en de eerste ondervoorzitter waren. Er werd gespeeld in het gezellige salon van het Hotel Prins Boudewijn op de Lippenslaan te Knokke.

Vanaf 1975 organiseerde de club elke zondag van de vakantiemaanden juli en augustus een openluchtschaaktornooi op het Heldenplein te Heist. Dit gebeurde vooral onder impuls van Etienene Geelen,  Die van 1978 tot 1986 de bezielende voorzitter was. Vanaf 1984 werden tijdens de zomermaanden ook enkele malen simultaantornooien georganiseerd op het Van Bunnenplein te Knokke.

In 1980 sloot de club zich aan bij de Vlaamse Schaakfederatie en naast het interne clubkampioenschap begonnen we ook deel te nemen aan de nationale interclubwedstrijden met wisselend succes.

Sinds 1987 hebben we ons lokaal in het cultuur centrum Scharpoord te Knokke.  Hier spelen we elke vrijdag van 19.30u tot 24u en elke zondag van 9.30u tot 13u.

Vanaf 1988 wordt jaarlijks het Oostkusttornooi betwist met de clubs van Blankenberge en Heist. Tijdelijk namen ook de clubs van Sluis, Beernem en Bredene deel aan dit tornooi.

We nemen jaarlijks deel aan het Halletorentornooi en aan de Brugse Beker, die meerdere malen in Knokse handen kwam.

Vanaf  1998 organiseert de club om de twee jaar het "Knokke Open Internationaal Schaaktornooi"